Sommige delen van ons land bevatten van nature veel kleigrond. Kleigrond komt vooral veel voor in poldergebieden en delen van ons land die onder de zeespiegel liggen. De meeste mensen zullen geschikte potgrond kopen om borderplanten in te planten tijdens het voorjaar. Maar landelijke tuinen bestaan vaak voor een belangrijk deel uit kleigrond. Kleigrond is drassige, aan elkaar klevende grond, zoals het woord al zegt: "klei". Kleigrond is eigenlijk ongeschikt om lavendel in te planten. Lavendel kan dus niet uitsluitend op kleigrond groeien.
Werkt lavendel in kleigrond?
Werkt dat, lavendel in kleigrond poten? Nee, plant geen lavendel in grond die volledig uit kleigrond bestaat. Er kan wortelrot op gaan treden en tijdens de winter kunnen de wortels ook nog eens gaan bevriezen. Kleigrond is te compact en houdt te veel vocht vast voor lavendel. Lavendel is een plant die uit de Mediterranee komt en is gewend te groeien op vrij droge, kalkrijk grond. Creëer een dergelijke ondergrond voor lavendel in de tuin. Lukt dit niet, dan kan lavendel ook absoluut in potten gehouden worden, die wel de juiste, kalkrijke grond bevatten.
Kalkrijke grond voor lavendel
Wil je graag de lavendel wél in de tuin planten, vermeng dan de kleigrond goed met speciale tuinaarde voor lavendel. Tuinaarde voor lavendel bevat kalkrijke grond. Nu kun je ook zelf kalkrijke grond maken, door de aarde goed te vermengen met verpulverde eierschalen - lees hier ons artikel over eierschalen in de tuin voor lavendel. Koop in dat geval potgrond. Hark de tuin goed door en vermeng de potgrond (met verpulverde eierschalen). Ga ook de diepte in, dus ploeg eerst de grond door, schep er met kalk verrijkte tuinaarde door en hark het geheel dan nog eens goed door elkaar. Zorg voor een luchtig ondergrond, er mogen gerust mini-schelpjes door vermengd worden (is eveneens kalkrijk).
Lavendel water geven?
Nu heb je om en nabij de juist ondergrond voor lavendel gecreëerd! Zorg er ook voor dat je lavendel niet te veel water geeft; dat is niet goed voor de wortels. Maar bij het aanplanten moet je wel water geven, dat geldt voor iedere plant die vanuit de pot in de aarde geplant wordt.
Lavendel is aan een relatief droog klimaat gewend en zal niet gauw te weinig water krijgen - mits er zich geen langdurige droogte voordoet. In dat geval is het raadzaam om gewoon eens in de 2 weken water te geven 's ochtends vroeg of 's avonds. In dit stukje tuin kun je overigens ook andere planten poten die van een kalkrijke tuingrond houden, zoals rozen of vlinderstruiken.