In veel tuinen vinden we de lavendelsoort Angustifolia terug, die ook bekendstaat als 'echte lavendel', of 'Engelse lavendel'. Dit is de lavendelsoort die gebruikt wordt voor o.a. het maken van etherische oliën. De lavendel Angustifolia bloeit van juni tot augustus ongeveer (mede afhankelijk van het weer). Maar wat doe je met lavendel nadat deze is uitgebloeid?
Wat te doen als lavendel uitgebloeid is?
Heeft de lavendel de hele zomer lang in de bloei gestaan, dan merk je dat hij lieverlee wat kleurintensiteit verliest zo ergens in augustus. Er komen geen nieuwe bloemen meer bij, en de bestaande bloemen worden langzamerhand wat valer. Wat je dan kunt doen is de lavendel terug knippen met een snoeischaar. Doe dit echt met een snoeischaar, want de takjes zijn lastig door te knippen met een gewone huishoudschaar. Snoei de lavendel dan terug tot de grens met de blaadjes, zo kun je 'm ook direct weer mooi in vorm snoeien.
Lavendel snoeien én oogsten!
Lavendel kan je in principe tweemaal per jaar snoeien. Dit doe je om ervoor te zorgen dat hij voor de bloeiperiode weer mooi vol kan uitlopen en dat de lelijke, dorre takjes uit het zicht zijn. Maar gooi na die eerste keer snoeien, nadat hij lieverlee uitgebloeid is geraakt, de lavendeltakjes zéker niet weg! De echte, Engelse lavendel, de lavendel Angustifolia, geurt namelijk heerlijk! Verzamel de takjes en gebruik ze voor verschillende doelen in je huis!
Gedroogde lavendel bloemen voor in huis
Is jouw lavendelplant echt uitgebloeid? Dan is het nu tijd voor de "oogst"! Als de lavendelplant volle bloemen heeft staan, dan kun je deze perfect tot een droogbloem bos maken. Ga je snoeien, pak dan de stengels al zoveel mogelijk bij elkaar voordat je gaat knippen. Heb je een bos te pakken, zet dan de snoeischaar erin. Bind er direct een elastiekje omheen en hang de bos ondersteboven te drogen. Je kunt de gedroogde lavendel bos laten hangen, of je zet 'm in een vaas; prachtig om bijvoorbeeld in een grote Delftsblauwe vaas te plaatsen. En het leuke is, gedroogde lavendel blijft lekker geuren! De kans is groot dat telkens wanneer je langs de bos loopt, je een zweempje lavendelgeur meekrijgt.
Het is dus best zonde om gesnoeide lavendel zomaar weg te gooien!
Lavendel geurzakjes zelf maken
Heb jij niets met droogbloemen, dan kun je ook de lavendelbloempjes gebruiken. Dit doe je door de gesnoeide lavendel takken op hun kop te houden en met je handen om de takken de uitgebloeide bloemen eraf te raspen als het ware, net zo lang totdat ze er allemaal vanaf zijn. Vang ze op in een theedoek, of in een mooi katoenen zakdoekje. Je kunt om de uiteinden van het zakdoekje een touwtje of elastiekje binden, en daar omheen een lint doen: zo heb je zelf een lavendel geurzakje gemaakt. Handig tegen vervelende insecten, zoals motten! En lekker geurend in je kledingkast. Geen zin om zelf geurzakjes te maken? Koop ze dan hier op Lavendelplantje.nl!